Uniform

Een uniform van meer dan 10 kg

Stewart HuntingHet is een imposante formatie als de Highland Valley Pipes and Drums verschijnt. Compleet gehuld in het bekende traditionele Schotse uniform met een minimum gewicht van maar liefst 10 kg. Van het traditionele Schotse uniform voor de man bestaan diverse varianten, waaronder de day dress en de full dress. Beide worden door de Highland Valley gedragen. Elke band draagt zijn eigen patroon, de zogenaamde tartan. Traditioneel heeft elke clan (familie) zijn eigen patroon. De Highland Valley Pipes & Drums draagt de tartan ‘Hunting Stewart Modern’.

Day Dress

De day dress werd in vroegere jaren gedragen als dagelijkse kledij, zoals de naam ook al doet vermoeden. Deze bestaat uit een kilt (rok), witte kousen, zogenaamde ghillies (zwarte schoenen), een witte blouse, een zwart hesje en een zwarte jas. Tevens draagt men een glengarry (hoofddeksel). Dit uniform wordt door de Highland Valley Pipes & Drums gebruikt bij alle optredens.

Full Dress

De full dress is geschikt voor officiële gelegenheden en is het meest bekende uniform. Bij dit uniform wordt alles uit de kast gehaald. Zo dragen ze een plaid. Deze is altijd in dezelfde tartan als de kilt en wordt over de schouder gedragen. Daarnaast dragen ze een hoge hoed met struisvogelveren. Deze zogenaamde feather bonnet draagt met name bij aan het gewicht van het complete uniform. Dit uniform wordt door de Highland Valley alleen gebruikt tijdens de Music Show Scotland. Naast deze kledij draagt de Highland Valley Pipes & Drums ook nog een aantal accessoires. De sporran, een klein tasje dat gedragen wordt aan de voorzijde, wordt gebruikt als broekzak. Bij de day dress is dit een eenvoudig zwart tasje. Bij de full dress heeft de sporran lange paardenharen.Daarnaast draagt men een kleine dolk in de sok. Vroeger werd deze dolk gedragen omdat men bij een bezoek alle wapens af moest geven. Het zichtbaar dragen van een dolk zorgde ervoor dat men toch veilig was.