Geschiedenis

Al bijna 20 jaar gezelligheid bij the Highland Valley Pipes, Drums & Dancers

De Highland Valley Pipes & Drums is in 1997 in Borculo opgericht. De pipeband ontstond als een soort afsplitsing van de Borculose muziekvereniging Volharding, toen een aantal muzikanten op zoek waren naar een grotere uitdaging.

Maar hoe kun je een doedelzak leren spelen? En hoe begin je een Schotse pipeband? Met vallen en opstaan, leerden de eerste twaalf leden. Ze kregen eerst geen geluid uit een doedelzak en ontdekten dat de drummers een compleet nieuwe stijl en techniek moesten aanleren. Er werden zelf kilts gemaakt, er kwamen steeds meer leden, het doedelzakspelen en drummen ging steeds beter en de eerste optredens waren een feit.

In 1999 kwamen er echte Schotse uniformen en werd ook een Schotse Highland Dance-groep opgericht. Er kwamen zoveel aanvragen voor optredens, dat een maximum moest worden ingesteld. De band werd in het seizoen 2003-2004 door NOS Langs de Lijn uitgeroepen tot beste pauze-act in de Eredivisie. De Highland Valley speelde voor tienduizenden voetbalfans in onder meer de Vijverberg in Doetinchem, het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen en het Gelredome in Arnhem. Bennie Jolink zag de band optreden bij De Graafschap en vroeg de Highland Valley mee te gaan op tournee bij de Normaal Krachttoer. Ook volgde een cd-opname met Jovink en de Voederbietels en veel buitenlandse optredens.

De Highland Valley doet niet mee aan wedstrijden en concoursen, maar wil vooral toegankelijke muziek spelen voor een groot publiek. Dat is vijftien jaar na de oprichting met de grootste, Schotse indoorshow ter wereld uitstekend gelukt. Gezelligheid staat daarbij nog steeds hoog in het vaandel.