Highland Dancers

Een militaire dansvorm waarbij het gaat om uithoudingsvermogen en kracht.

 

Highland Dancing is een Schotse dansvorm, die vroeger werd beoefend om kracht en discipline te testen tussen verschillende clans(families). Later werd het zelfs door het Schotse leger gebruikt om soldaten te testen. Daarom was het vroeger een echte mannensport. Pas aan het eind van de 19e eeuw dienden de eerste vrouwen zich aan. “Sindsdien is het aantal vrouwelijke danseressen toegenomen en zijn er nog maar enkele mannelijke Highland Dancers te vinden”, weet Anke Beerten, die de leiding heeft over de dansgroep.

De ‘Highland Fling’ en de ‘Sword Dance’ zijn de bekendste varianten. De meeste dansen ‘vertellen’ een verhaal waarbij bewegingen symbool staan voor een gebeurtenis. Zo wordt er bij de ‘Sean Triubhas’ het afschudden van een broek nagebootst. Dit is ontstaan nadat het verbod op het dragen van een kilt werd opgeheven en de broek eindelijk ‘afgeschud’ mocht worden.

Overal ter wereld zijn er Highland Dance-groepen te vinden. Verschillende overkoepelende organisaties waarborgen de kwaliteit en continuïteit. Highland Dancing vergt veel training, conditie en doorzettingsvermogen. De technieken zijn namelijk vrij specifiek en worden tijdens kampioenschappen streng beoordeeld door een deskundige jury.

De Highland Valley Dance groep is een club van zo’n 18 enthousiaste (jonge) dames. Gedrevenheid en gezelligheid staan centraal. Een ervaren Highland Dancer geeft trainingen en daarnaast geven gecertificeerde docenten workshops. De danseressen treden bijna maandelijks op voor duizenden bezoekers van de Music Show Scotland. Daar zorgen zij keer op keer voor een fantastische performance van het bijzondere Highland Dancing.