Drums

Het ritmische hart van de pipeband

Het ritmische hart van de pipeband. Zo kun je de drummers wel omschrijven. Ze mogen dan in tegenstelling tot een Nederlandse drumband, in plaats van vóór letterlijk ‘achter de muziek aan lopen’, het niveau is zeer hoog. De speciale side- of snaredrums, tenordrums en bassdrums zorgen voor een specifiek geluid en technieken als backsticking en flourishing met de beaters voor een spectaculaire show.

Sidedrum

De sidedrum kenmerkt zich door zijn zeer scherpe en daardoor unieke ‘crispy’ geluid. Dit komt met name door een zeer strak gespannen bovenvel. Ook de dubbele snaarmatten onder het onder- en bovenvel spelen daarbij een belangrijke rol. Daar waar de technieken van het traditionele slagwerk stoppen, gaat het Schotse slagwerk verder, zodat we zeer gevarieerde stukken kunnen spelen. De uitdaging is er niet alleen bij het begin van een carrière als sidedrummer, maar wordt eigenlijk alleen maar meer gedurende het leerproces.

Tenordrum

Terwijl de sidedrummers zorgen voor een flink ritmisch staaltje muziek, zorgen de tenordrummers voor de visuele omlijsting en show. De tenordrummer vormt een ritmische basis in combinatie met visuele effecten. Tussen de noten door wordt er namelijk behoorlijk gegoocheld met de beaters (stokken). Dit noemt men flourishing, het sierlijk bewegen van de beaters in allerlei figuren, vaak op hoge snelheid. De tenordrum heeft een onder- en bovenvel en heeft een heldere gestemde klank. Deze stemming wordt aangepast op de pipes en kan zelfs per tenordrummer verschillend zijn in meerstemmige stukken.

Bassdrum

Het hart van de hele band wordt gevormd door de bassdrum. Deze geeft niet alleen de maat aan, maar benadrukt ook de accenten in de verschillende muziek. Ook een bassdrum is afgestemd op de pipes en vormt samen met de tenordrums het fundament van de pipeband. Door het formaat van deze drum wordt een donkere diepe klank bereikt, die van verre goed hoorbaar is.

De Highland Valley kent een groot drumcorps van hoog niveau. Door de eigen opleiding binnen de band worden nieuwelingen naar dit niveau gebracht en ook dan blijven er voldoende uitdagingen.

Want niet alleen het begeleiden van de pipers behoort tot de taken van de drummers, ze presenteren zich ook als een zelfstandig onderdeel van de Music Show Scotland. Bij de “Drumsalute” vliegen de vonken er van af. Het zogenaamde ‘backsticking’, het hoge ritmische niveau en de visuele effecten doen denken aan het Top Secret Drumcorps uit Basel (Zwitserland) die met hun spectaculaire shows de hele wereld over gaan.