Juvenile Pipe Band

Uniek in Nederland

In Nederland is het uniek, maar als je op Google zoekt naar “Juvenile pipe band” zul je zien dat er wereldwijd ontelbaar veel te vinden zijn. Met name in Schotland wordt er ook vanuit het basisonderwijs veel aandacht geschonken aan de opleiding van pipers en drummers. Kinderen leren al jong de basistechnieken en groeien uit tot de beste spelers in de wereld. Zo zijn er zelfs wereldkampioenschappen voor Juvenile Pipe Bands (zie bijgevoegde foto van The Scottish Schools Pipe Band Championships).

Highland Valley begon in september 2020 met de Juvenile Pipe Band. Iedere woensdagavond worden kinderen opgeleid op pipes of drums en krijgen zij les van ervaren docenten. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen les krijgen op doedelzak, snare drum, tenor drum of bass drum.

Naast algemene muzikale vorming en speeltechniek, vormen discipline, samenspel en saamhorigheid een belangrijk onderdeel voor de vorming van een Juvenile Pipe Band. Mede geïnspireerd door de bevriende Preston Lodge High School Pipe Band uit Prestonpans, Schotland, zal Highland Valley deze opleiding speciaal inrichten voor kinderen vanaf 8 jaar. Na de gratis proefperiode van 2 maanden, kunnen leerlingen lid worden. En naar gelang de ontwikkeling van de leerling, kunnen zij aansluiten bij de pipe band en meespelen bij optredens in binnen en buitenland.