Castle Band

Folk, rock en ontroerende ballads

Scheurende gitaren, harmonieuze blazersklanken en mooie zangstemmen. Daar denkt niemand aan bij Schotse muziek. Toch is de Castle Band een onmisbaar element, die zorgt voor verrassende combinaties.

De Castle Band ontstond in 2006 voor de première van Highland Valley in Concert. Dat bleek zo aan te slaan dat de band een vast onderdeel van de Highland Valley bleef. In zes jaar tijd ontwikkelde de Castle Band zich van een klein begeleidingscombo tot een heuse, bijna twintig koppige showband. Deze geselecteerde groep muzikanten bestaat uit blaasinstrumenten, toetsen, gitaren, viool, tinwhistle, drums, percussie en vocalisten.

De eerste sectie van de Castle Band wordt gevormd door de blazers. Deze sectie met elf muzikanten heeft een nieuwe dimensie gegeven aan de begeleiding van de massed pipes and drums van de Music Show Scotland. “De blazers vormen de warme deken onder de pipers” zegt Hugo Wieggers, vaste trombonist van de Castle Band.

De ‘elektrische sectie’ van de Castle Band verzorgt, naast de begeleiding van de massed pipes and drums, geheel live de muziek voor de Ierse dansgroep Celtic Stepfire, tijdens de Music Show Scotland. Met de combinatie van toetsen, gitaren, slagwerk, viool en tin whistle vormen de muzikanten de folk- en rockband binnen de Music Show Scotland. Met uptempo nummers als ‘Lord of the Dance’ en ‘Toss the Feathers’ laat de band zien waar haar kwaliteiten liggen.

De Castle band beschikt over eigen vocalisten. De vaste zangeressen zingen ter afwisseling van al het muzikale geweld van de pipes en drums diverse Keltische hymnen en ontroerende balladen, alleen begeleid op piano en/of gitaar, tin whistle en viool. De bassist en gitarist bewijzen bovendien ook over prima zangstemmen te beschikken.

De jongste sectie van de Castle Band is ontstaan in de vorm van een koor. Vier dames en twee heren vormen samen het ‘Highland Valley Choir’. Ze vormen een prominente rol in de begeleiding van de zanger(es) of als extra element in de massale liederen. Ook zij zijn binnen een korte tijd een onmisbaar element geworden in de show.